Sex, drugs, rock & roleplaying

2012. február 07. 10:28 - Chomy

Háttérinfó: praktikus NPC-generálás 4E-ben

Az aktuális háttérinfó rövid lesz és velős, mivel alig van időm írni. És mivel alig van időm bármi másra is, ez lesz a témánk: hogyan generáljunk NPC-t (szörnyet, csapdát, stb.) a következő 4E-játékra könnyen és gyorsan.
 
A kérdésre a válasz kézenfekvő (is lehetne): 4E-ben alapvetően nem tart sokból összedobni egy-egy NPC-t vagy szörnyet. Ez végülis igaz, a mese nemjátékos szereplői jóval kevesebb statisztikával, képességgel, egyéb jellemzővel bírnak, mint pl. 3. kiadás alatt, és ott van a csodálatos Insider is, hogy kényelmesebbé tegye az életünket.
 
Szükségünk van egy magas szintű varázsló NPC-re? Semmi probléma! Hol van már az idő, mikor ellenőrizni kellett, hány varázslatot tud memorizálni, és hosszas listákból kellett kiválogatnunk ezeket... Csak keressünk egy hasonló NPC-t az Adventure Tools-ban, igazítsuk a partihoz a szintjét, esetleg nevezzük át a képességeit, hogy adjunk neki egy kis egyediséget. Mentsük el, és minden készen áll a... várjunk csak, mitől lett 95 helyett 2147483647 HP-ja?
 
Hát jó, bugos az Insider, amúgyis lejárt az előfizetésünk, a devizaárfolyam az egekben, maradjunk a hagyományos módszernél.
 
Ez esetben konzultálhatunk a DMG-ben az NPC-generálás irányvonalaival, alapvető matematikájával, és a 42. oldal híres táblázatával, miután letöltöttük a Wizards honlapjáról az Update-et.
 
Vagy csinálhatjuk még egyszerűbben.
 
Első körben megnézhetjük Mike Shea "DM's Cheat Sheet"-jét. egyetlen A4-es oldalon összefoglalja a szörnyek és NPC-k leglényegesebb átlagértékeket, szint szerinti bontásban.
 
Következő körben kidobálhatunk minden mást. 4E-ben a főjellemzők értéke absztrakt, és játékmechanikailag szinte fölösleges. Huszadrangú tudnunk bármelyik NPC-ről, hogy mekkora az ereje, vagy milyen magas a karizmája; elég annyi, hogy erős vagy gyenge, okos vagy lassú észjárású, lomha vagy fürge.
 
Ugyanez igaz a képességeire is; felesleges túl részletes, bonyolult, vagy sok képességeket adni nekik, különösen, ha a parti mellett harcolnak: egyszerűen túl sok időt vesz el a játékosoktól az NPC-k mozgatása. Ráadásul, ha gyors harcokat akarunk, nem is lesz idejük mindet használni. Elég, ha van egy basic melee, basic ranged, valamint egy encounter, egy daily és egy utility képességük.
 
A skillek értékének pontos meghatározása is felesleges (főleg, mivel a Low/Med/High DC növekedik a szintekkel együtt, és a legtöbb DM mindig a parti aktuális szintjéhez igazítja a kihívást). Ezeket egyszerűen rögtönözhetjük is; minden jártasságra, amiben az NPC nem képzett, arra Szint/2-vel, amiben képzett, arra Szint/2+5-tel dob, +-2-5-tel módosítva, attól függően, mennyire illik a jártasság az NPC alkatához.
 
Ugyanígy járunk el a többi statisztika - HP, védelmek, stb - meghatározásakor is: finoman hozzáigazítjuk a Cheat Sheet által javasolt értékeket az NPC profiljához.
 
Szóval, mégis hogyan fog kinézni akkor az a magas szintű varázsló? Valahogy így:
 
Lady Valeria: L12 Good HF; HP: 98, AC: 25, F: 24, R: 27 , W: 29
BATT: +17 vs AC, DAM: 2d8+6 poison (staff); BR: DAM: 2d8+6 force (magic missile); Encounter: +15 vs. Ref, 2 targets in 10, DAM: 3d6+10 poison, lightning, slowed SE (lightning serpent); Daily: +15 vs. Ref, burst 2 in 10, DAM: 3d6+15/half lightning, cold, immobilized SE (eldritch blizzard); Utility: resist 15 EONT (shield)
Inv: staff of the false lavender, robe of twilight, ring of the brotherhood; Skills: Arcana, Diplomacy, History, Insight, Perception, Streetwise; Ritual book: Arcane mark, Brew potion, Make whole, Arcane lock, Knock, Travelers feast, Disenchant magic item, Sending, Phantom steed, Linked portal, Water breathing; Components: 5000 sp
 
És hogyan mutat egy mezei harcos (oké, esetünkben lovag)? Még egyszerűbben:
 
Marsall Etzel: L14 Good HM; HP: 124, AC: 31, F: 29, R: 26, W: 29
BATT: +19 vs AC, DAM: 3d6+12; Encounter: +19 vs AC against all he sees, DAM: 3d6+12; Daily: +19 vs AC, DAM: 3d6+17 radiant, knocks prone, spends HS (30 hp); Utility: lay on hands (heals 1 HS + 2d6 hp)
Inv: greatsword, half plate armor, large shield; Skills: Diplomacy, Athletics, Endurance, History, Insight, Religion
 
Egy kis magyarázat, ha nem volna egyértelmű: HF: human female, HM: human male, L: Level, BATT: Basic Attack, BR: Basic Ranged, DAM: damage, HS: Healing Surge, SE: Save Ends - és így tovább.
 
A felszereléslistára ráírhatunk bármilyen mágikus fegyvert, amit indokoltnak tartunk: az NPC értékei már régóta sokkal absztraktabbak, mint akár 4E megjelenésekor voltak, felesleges mindenféle magic thresholdokat számolgatni. Ha Etzelnél egy Holy Avanger +5 volna, egyszerűen mégnagyobbat ütne (egy kategóriával magasabbat választanék neki a Cheat Sheetről), és megkapná minden támadása a Radiant kulcsszót.
 
Hja, hát a végeredmény valóban hajaz kissé holmi öreg kiadványok statblokkjára. Nem olyan csinos, mint a 4E standard zöld-fekete statblokkjai, de van egy tagadhatatlan előnye: sokkal több fér egy A/4-es oldalra.
 
Üssétek rám az "oldschool" bélyeget - az ötlet tényleg ama nosztalgikus gondolat kapcsán jutott eszembe, hogy réges-régen milyen egyszerűen és gyorsan össze lehetett dobni AD&D2E-hez egy-egy NPC-t egy mezei textfile-ban... :)
 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rocknrole.blog.hu/api/trackback/id/tr554074700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majdénmegmondom 2012.02.13. 06:47:28

Köszi, nagyon jól jött (a "Cheat Sheet"-et nem is ismertem)!

Chomy 2012.02.13. 16:10:56

@Majdénmegmondom: örülök neki! A cheat sheet valami eszméletlen hasznos dolog a maga alaposan átmatekolt és gyorsaságra optimalizált értékeivel (minden sebzést 3 kockával dobsz és nagy konstans-értéket adsz hozzá, ami egyszerűen kötelező magas szintű táphősök ellen). :)

Chomy 2012.02.13. 16:12:29

Ja, és megéri a slyflourish.com további tartalmát is átnyálazni, rengeteg jó cucc van rajta.
Sex, drugs, rock & roleplaying
süti beállítások módosítása