Sex, drugs, rock & roleplaying

2011. május 11. 22:53 - Chomy

Háttérinfó: mesterségek

Az előző epizódban nem említettem semmi újdonságot, ami megérdemelt volna egy háttérinfó-postot, úgyhogy következzen valami más.
 
Már a "Harn és környéke" alatti kommentekben említettem, milyen fontosnak tartom mesélés közben a véletlen-faktor, vagyis a kocka használatát. A véletlenszerűség számomra az inspiráció, az ötletek melegágya, egyfajta stimuláns. Meggyőződésem, hogy ugyanilyen hatása lehet a játékosok oldalán is - például karaktergenerálás közben.
 
Nem tartom a szegényes fantázia jelének, ha egy játékos karakterei nem mindig eredetiek, újszerűek, komplikáltak, ha nem mennek szembe a konvencionálissal, a tipikussal. Fölöslegesnek tartom az erre irányuló túlzott törekvést; rendszeresen játszó embereknél az ilyen egy idő után nagyon elborult karakterek születéséhez vezethet, esetleg borzasztó erőlködéshez. Többnyire is-is.
 
Az is nagyon valószínű, hogy egy teljesen kezdő játékost nem fog érdekelni egy komplex személyiségű karakter. Ismerkedik a játék szabályaival, a szetting jellegzetességeivel, és próbálja kisilabizálni, mitől is szórakoztató és izgalmas ez az egész; a legkevésbé sem várható el tőle, hogy átéléssel és áhitattal üljön le az asztalhoz, és kapásból azon agyaljon, milyen bonyolult lelkivilága és rejtett motivációi lesznek a karakterének.
 
Ami azt illeti, az utóbbi (egy D&D jellegű játékban legalábbis) senkitől sem várható el, mert eleve nem szórakoztatja a játékosok jelentős hányadát.
 
Ugyanakkor némi kockadobálással bárkit rá lehet venni, hogy kitaláljon néhány jól megragadható - és talán nem eredeti, de a "személyazonosságot" erősítő - vonást karakterének. A véletlenszerűség olyan ötleteket adhat a játékosnak, ami másképp sosem jutott volna eszébe.
 
Példán keresztül: az ember fajú, pap osztályú karakterünk kidobja, hogy korábban adószedő volt. Mire kitalálja, hogy is ment végbe ez a furcsa fordulat a karrierjében, máris van egy megfogható jellegzetessége, ami megkülönbözteti őt a legutóbb generált ember paptól. Ha egy másik karakter is kidobja háttérnek az adószedőt, adva egy támpont, honnan ismerhetik egymást. Riválisok voltak, vagy barátok? Kit szolgáltak? Tartják a kapcsolatot, vagy most találkoznak hosszú ideje először? És így tovább...
 
Azokban a rendszerekben, ahol a játékos először kidobja a főjellemzők értékét, majd ehhez választ kasztot, ez a dolog eleve adott; ha magas az intelligenciája, varázsló lesz, és közben kitalál valamit, amivel megmagyarázza, mitől 5 a karizmája, és mitől 14 az ereje. 
 
Lehet, hogy nem mondok újdonságot: a D&D 4. kiadása nem ilyen rendszer. :)
 
Részben ez volt az oka az alábbi táblázat születésének. A másik, hogy több kezdő játékost is be kellett vezetnem a játékba, akiknek szüksége volt a mankóra.
 
 
D&D 4E: mesterségek táblázata (google spreadsheet)
 
 
A táblázat az AD&D 2. kiadásának "másodlagos jártasságok" táblázata alapján készült, kiegészítve még néhány foglalkozással. A dologban a kihívást az jelentette, hogy úgy legyen valamennyi játéktechnikai jelentősége is a mesterségeknek, hogy
 
  • ne bonyolítsam túl a rendszert
  • ne rúgjam fel a játékegyensúlyt, ami a 4. kiadás koncepciójának egyik fundamentuma (más kérdés, hogy azóta felrúgták ezt már rég a Dungeon és Dragon magazin, meg a számtalan kiegészítő lapjain megjelent kiegészítések, de sebaj)
 
Nálunk konkrétan bevált, bár az azóta megjelent, hivatalos "background"-okat nem használjuk. Ha a kampány után sikerül egy időre átnyergelni a partival Kard és Mágiára, valószínűleg oda is exportálom majd - kevés átalakítással bármely rendszerben felhasználható.
 
Végülis: ha már megerőszakolhatunk egy újabb játékrendszert, ugyan miért ne tennénk? ;)
 
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rocknrole.blog.hu/api/trackback/id/tr922897075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.05.12. 09:14:20

Dícséretes az ötlet, mindenképpen. A véletlenszerű favorizálása már egy kicsit kevésbé eredeti. Én személy szerint inkább választanék a táblázatból, mint dobnék.

Chomy 2011.05.12. 09:50:32

@Judea: velem alapvetően lehet alkudozni. Ahogy engem, illetve bizonyos játékosokat inspirál a véletlenszerűség, ugyanúgy el tudom képzelni, hogy mások a hátuk közepére sem kívánják, és inkább maguk találják ki a karakterüket elejétől a végéig.

Nem vagyok zsarnoki, ha egy játékos kéri, tőlem nyugodtan választhat is a táblázatból. Vagy újradobhat akárhányszor, ha úgy tetszik neki. :)

Orkogo 2011.05.13. 10:45:12

Nagyon jó, szépen kiegyensúlyozott, és még hangulatos is.
A semmirekellő a kedvencem. :-)

Chomy 2011.05.13. 11:11:32

@Orkogo: köszi! Hja, az életvitelszerű megélhetési forma, amit az ilyen táblázatokban általában - és méltatlanul - elhanyagolnak. :]

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.05.15. 21:21:54

@Chomy: Gyakorlatilag wh-ben ezt csináltuk, a pályafutások ott nincsenek kiegyensúlyozva, de ha egy adott karrier érdekel akkor Igen kicsi az esélyed, hogy kijön.

Chomy 2011.05.16. 10:32:37

@Judea: igen, és wh-ban ráadásul sokkal meghatározóbb a háttér (alapkarrier), mint ebben a kis háziszabályban. Ettől függetlenül mi wh-ban is dobtunk mindent, hacsak nem volt nagyon antipatikus a végeredmény (akkor általában újradobtuk). Volt is a partiban félszerzet sírásó (sírrabló?) meg patkányfogó rendszeresen. :)

WH-ban azért is szimpatikus nekem a random karriermeghatározás, mert rátesz egy lapáttal a játék "igazságtalan", sötét középkor-atmoszférájára. Az vagy, aminek születtél; ha magasra akarsz jutni, fel kell másznod a ranglétrán - játéktechnikailag karrierváltásokkal és sok energiabefektetéssel.
Sex, drugs, rock & roleplaying
süti beállítások módosítása